top of page

Miten pakastat nokkosen talven yli

  • Writer: Selina Holmbacka
    Selina Holmbacka
  • Mar 9, 2021
  • 1 min read

Updated: Mar 19, 2024

Tänään teki mieli nokkoskeittoa, ja pakastimen laatikon pohjalla olikin pari pussia nokkosta jäljellä viime kesästä. Kerron tässä lyhyesti miten nokkosta saa säilöttyä pakasteessa pitkäänkin vihreänä ja raikkaana.



ryöpättyä nokkosta pilkottuna leikkuulaudalla

Niksi on tosi helppo ja yksinkertainen, mutta yllättävän moni ei ole siitä kuullut, niin tuli mieleen että täytyyhän minun tämänkin jakaa.


  1. Eli nokkoset ensin huuhdellaan, sitten ne ryöpätään nopeasti.

  2. Heti tämän jälkeen siivilöidään vesi pois ja upotetaan ryöpätty nokkonen jääkylmään veteen esim. isoon kulhoon.

  3. Siivilöi pois kylmä vesi. Loput vedestä voi nokkosesta hieman varovasti puristaa ulos.

  4. Vasta tämän käsittelyn jälkeen laitetaan nokkonen pakastimeen pakastuspusseissa tai rasioissa.


"Kylmäshokki hoito" säilyttää paremmin vitamiinit, värin ja maun. Joten nokkosesta voi nauttia vielä jopa ensi vuoden keväällä kunnes seuraava satsi nokkosia kasvaa ulkona.



Noh, pitihän siitä keitostakin ottaa valokuva. Pidän nokkoskeitosta joka on sileää ja sisältää runsaasti nokkosta.

perinteinen nokkoskeitto lautasella kananmuna

En postaa nyt reseptiä, koska oletan että netti on niin täynnä näitä nokkoskeitto reseptejä että ehkä ne riittää. Mutta annan pari vinkkiä!


  • Pilko huolella sulatettu/ryöpätty nokkonen ennen kuin hienonnat sen sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Nokkonen saattaa joskus jumittua terien ympäri.

  • Sipuli sopii hyvin keittoon myös, puolikas sipuli per kattila riittää. Paista sipuli ensin voissa tai öljyssä ennen kuin lisäät siihen loput aineksista.

  • Älä unohda valkopippuria!

  • Tumman vihreään nokkoskeittoon menee noin 2-3 litraa tuoretta nokkosta tai nyrkinkokoinen klöntti pakastettua nokkosta.

  • Herbamare yrttisuola sopii tähän tosi hyvin


Kevättä odotellessa!





Recent Posts

See All

1 Comment


Nko
Nov 03

Ihana ja käytännöllinen ohje! En tiennytkään, että nokkosen nopea kylmäkäsittely auttaa säilyttämään sen värin ja ravinteet noin hyvin – tätä täytyy kokeilla ensi kesänä. On mukavaa, kun luonnosta saa talteen näin paljon hyvää ja ravinteikasta syötävää. Ja kun on saanut pakastimen täyteen nokkosta ja muut pihahommat tehtyä, voi hyvin palkita itsensä pienellä rentoutumishetkellä. Itse tykkään silloin tällöin käydä viihtymässä vaikka https://ruletti77suomi.com/ -sivustolla – mukavaa vastapainoa luonnonrauhan jälkeen!

Like
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page