top of page

Kuusenkerkkä hunaja

  • Writer: Selina Holmbacka
    Selina Holmbacka
  • Sep 5, 2024
  • 3 min read

Täytyy myöntää että paljon hehkutettua kuusenkerkkäsiirappia ei kovin usein ole tullut tehtyä sen takia että se on niin sokerista. Joten keksin kokeilla miten onnistuisi sen sijaan kuusenkerkkien uuttaminen hunajaan, hunajallahan on miltei lääkinnällisiä ominaisuuksia.





Pahoittelen että julkaisen tämän postauksen nyt vasta syyskuun alussa, kuusenkerkät ovat jo aikoja sitten täällä eteläsuomessa ehtineet kasvaa täysmittaisiksi oksanpätkiksi. Kerkkiä yleensä kerätään toukokuun loppupuolella. Jos sinulla sattuu olemaan kuusenkerkkiä pakastimessa niin niitä voi käyttää, tai jopa kuivattuja kerkkiä. Jos on käynyt niin että olet hiukan myöhässä, mutta haluaisit silti ehtiä keräämään talteen kuusen hyviä ominaisuuksia talven varalle, niin voi toki kerätä kuusen havuja. Kannatta siinä tapauksessa hienontaa havut hienommaksi, ja kuumentaa hunajaa kauemmin. Kun kerkät ovat kypsyneet havuiksi niin ne ehtivät muodostaa suojaavan vahakerroksen ja nestepitoisuus vähenee. Joten vaikka vaikuttavia aineita on ihan yhtä paljon (ja ehkä jopa enemmän havuissa) niin uuttaminen vaatii korkeampaa lämpötilaa jotta vaikuttavat aineet irtoaa (se toki voi tuhota havuissa olevan C-vitamiinin).

C-vitamiini ei toki ole läheskään ainut ominaisuus minkä takia kerkkiä ja havuja kannatta käyttää sisäisesti!


Kuusenkerkissä on runsaasti muun muassa antioksidanttisia fenoliyhdisteitä ja haihtuvia öljyjä. Nämä alentavat tulehdusta, rauhoittavat yskää ja irrottavat limaa. Kerkissä on myös hiostavia ominaisuuksia, mistä on hyötyä kuumetiloissa.



  • Muistakaa toki että kerkkiä ja havuja saa kerätä ainoastaan maanomistajan luvalla







Mutta itse kerkkiin ja reseptiin, tarvitset:




  • 1 dl hienonnettuja kerkkiä

  • 1 dl hunajaa

  • lasipurkki




Ensin lasipurkin ja kannen kannattaa steriloida, esimerkiksi keittämällä n. 5-10 minuuttia.

Hienonna kerkät karkeasti.

Sen jälkeen sekoita hunaja ja kerkät kattilaan, kuumenna kunnes hunaja saavuttaa kiehumispisteen. Siirrä kattila heti pois hellalta jotta C-vitamiini ei ehdi tuhoutua. (1) Hunaja kuumennetaan sen takia että se pidentää säilyvyyttä ja lämmin hunaja tehostaa uutosprosessia.







Tämän jälkeen purkita koko seos.

Anna seistä n. 1-2 viikkoa, valolta suojattuna. Ravistele purkkia silloin tällöin.

En suosittele kypsyttelemään hunajaa tai mitään muutakaan yrtti rohdosta auringossa kuten joissain ohjeissa lukee. Auringonvalo voi tuhota joitain vaikuttavia aineita.




Tämän jälkeen siivilöi seos ja hunajasi on valmista! Tätä on hyvä säilyttää tummassa lasipurkissa tai pullossa jääkaapissa, niin se säilyy flunssakauteen asti.


  • Jos sinulla sattuu olemaan kuivattua kuusenkerkkäjauhetta, niin hunajan teko onnistuu helposti. Sekoita jauhe sellaisenaan hunajaan. Valmista! Jauhetta kannattaa lisätä reilusti, hunajaa voi myös hieman lämmittää ennen sekoittamista niin kerkkäjauheen aineet aktivoituvat. Hunajassa säilytetty jauhe pitäisi säilyä paremmin verrattuna siihen että säilyttää sitä omassa pakkauksessaan, koska jauhe on näin ollen anaerobisessa tilassa.



Hunajan ominaisuuksista vielä; hunajan antioksidanttiset, antibakteeriset ja jopa hypoglykeemiset (2) ominaisuudet ovat maininnan arvoiset ja tuovat haluttavia lisäominaisuuksia verrattuna sokeriin. Hunaja myös kosteuttaa ja sillä tavoin auttaa kuivaan yskään. Hunajalla on myös vahva maininnanarvoinen antibakteerinen vaikutus. (3) Mainittakoon kuitenkin että pelkällä sokerilla on myös kosteuttava ominaisuus, ja sillä on pitkä traditio flunssan hoidossa, rauhoittaen myös esim. kuivaa yskää, eli en ihan täystyrmää sokerin käyttöä.



  • Kuusenkerkkä hunajaan voi myös lisätä tippa hyvänlaatuista eukalyptusöljyä, niin se tuo lisä tehoa. Eukalyptuksen eteerinen öljy auttaa avaamaan tukkoista nenää ja helpottaa yskää. Varo laittamasta sitä liikaa, yksi tai kaksi tippaa riittää, eteeristen öljyjen käyttöä sisäisesti ei usein suositella koska ne ovat sen verran vahvoja. Mutta joissain tapauksissa voi käyttää hyvin pieniä määriä.



Kuusenkerkkä hunajaa voi nauttia sellaisenaan ylähengitysinfektio oireisiin, pari teelusikallista päivässä aina tarvittaessa. Varsinkin ennen nukkuman menoa kannattaa ottaa.

Tätä voi myös sekoittaa teehen, esimerkiksi kamomilla tee + kuusenkerkkä hunaja on hyvä ja helppo kombo.



Olen jo ehtinyt käyttää kyseistä hunajaa, oli minulla elokuussa todella ärsyttävä yskä. Valitettavasti se yskä oli sellaista vetistä sorttia, varsinkin myöhemmässä vaiheessa, eli ei kuivaa. Yskissä on nimittäin paljon eroa, ajan myötä oppii tunnistamaan erot ja mitkä yrtit sopii parhaiten mihin yskään. Tässä tapauksessa sain eniten apua kuivattavista ja lämmittävistä yrteistä, esim. tee jossa oli timjamia, väinönputkea ja piparjuurta.

Varmaan johtui ilman korkeasta kosteudesta, joten kuusenkerkkä hunaja ei ollut siihen paras mahdollinen. Se auttaa paremmin kuivaan talvi yskään ja paksuuntuneeseen limaan.



Toivotan hyviä havuisia hetkiä kuusen parissa!








(3) Antimicrobial activity of different Finnish monofloral honeys against human pathogenic bacteria, 2012 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/apm.12039 https://doi.org/10.1111/apm.12039

 
 
 

Comments


  • Instagram
  • Facebook
bottom of page