Miten pysyä viileänä helteillä
- Selina Holmbacka
- Jul 9, 2021
- 5 min read
Updated: Mar 19, 2024
Nyt eletään kesän kuuminta aikaa, vaikuttaa siltä että pitkittyneet helteet ovat tulleet jäädäkseen. Onko mitään keinoa miten pysyä viileänä ja jopa ehkä nauttia kuumista päivistä?
Itse asiassa on! Ja se ei ole pelkkä: "hanki ilmastointi laite" tai "nuku ilmavassa yöasussa".
Kerron tässä miten voit saada oman kehosi ilmastointi laitteen toimimaan optimaalisesti.

Ensin katsotaan asiaa hiukan ruokavalion kautta.
Vedenjuonti on tärkeää kuumalla kelillä joo, koska hikoilee, jne. Mutta oletko koskaan huomannut miten paljon esimerkiksi kurkku tai vesimeloni viilentää versus pelkkä vesi? Minkä tämän selittää? Pahoittelen että en itse asiassa tiedä mitkä. Ovatko ne elektrolyytit täydellisessä tasapainossa vai jokin muu jännä mekanismi? Tiedän vain että toimii.
Vesimelonista vielä pari sanaa, syö se aina tyhjään vatsaan! Vesimeloni nimittäin sulaa ruuansulatuksessa erittäin nopeasti. Jos, ja jos varsinkin sekoitat vesimelonia muuhun ruokaan niin yllätyksenä voi tulla kaasumasu ja kipristelyä. (1) Meloni jää muhimaan muun ruuan kanssa, fermentoituu ja muodostaa kaasua, koska se ei pääse eteenpäin tarpeeksi nopeasti. Pahimmat kombot ovat vesimeloni + proteiinipitoiset ruuat.
Vesimelonit ja kurkut, kyllä! Mutta vinkkejä kesäruokavalioon saa myös katsomalla esimerkiksi ayurvedista "pitta" ruokavaliota, joka tasapainottaa "tulista ja öljyistä" kehotyyppiä. (2)
Kannattaa katsoa asiaa hiukan laajemmalta näkökannalta sen sijaan että luettelee yksittäisiä ruoka aineita. Maut ja ruuan "olemus" on tärkeää jos haluaa syödä kokonaisvaltaisesti.
Karkeasti:
Suosi: viilentäviä, mietoja, maadoittavia (täyttäviä) ja vesipitoisia ruokia.
Vältä: kuumia, stimuloivia (kahvi, alkoholi), liiaksi paistetut, sokeriset, grillattuja, friteerattuja, tulisia, pistävät ja kirpeät maut, rasvaisia ja öljyisiä ruokia.
Periaatteessa melko yksinkertaista: eli runsaasti kasviksia ja vihanneksia. Smoothieita saa myös periaatteessa juoda niin paljon kuin napa vetää.
Loogista tämähän on, kuten tiedämme niin raskaat proteiinipitoiset ruuat tuottavat kehossa lämpöä koska ne vaativat enemmän keholta sulattamaan sen. (3)
Vinkkejä viilentäviin proteiinilähteisiin ovat esim.: silken tofu, kikherneet, kuorittu mung papu, valkoiset pavut, mustat pavut, kananmunan valkuainen, pehmeät miedot juustot esim. vuohenjuusto, valkea kala.
Kevyttä kesäruokavaliota kannatta muistaa tasapainottaa käyttämällä mausteita. Hyvät kesähelteen mausteet löytyvät esimerkiksi välimeren ruokavaliosta.
Kannattaa kuitenkin pitää mielessä eräs tärkeä sääntö, liian paljon kylmää ja kypsentämätöntä ruokaa voi viilentää ruuansulatusta liikaa pitkällä aikavälillä. Ja tämä voi haitata ruuansulatusta, kevyen ja viileän olon kyydiksi voi tulla myös ruuansulatusongelmat.
Tämän kehon kuvion voi hauskasti nähdä jopa kielessä, jos tarkkailet kieltäsi ja se alkaa olla kalpea, turvonnut, todella vetinen ja limainen ja on peittynyt vaaleaan mönjään kauttaaltaan, niin olet jo nauttinut liikaa kylmiä ja mietoja ruokia.
Kevyttä kesäruokavaliota kannatta muistaa tasapainottaa käyttämällä mausteita. Hyvät kesähelteen mausteet löytyvät esimerkiksi välimeren ruokavaliosta. Kaikki aromaattiset yrtit, basilika, rosmariini jne. edesauttavat ruuansulatuksen normaalia toimintaa.
Chiliä voi myös syödä välillä maltillisesti, varsinkin jos tekee mieli ja jos tiedät että siedät sitä hyvin. Chili stimuloi hiukan eli virkistää verenkiertoa ja auttaa kehoa hikoilemaan, mikä pitää hikirauhaset auki ja jäähdytys systeemit toimii.

Jos yöt ovat tukalia, niin kannattaa erityisesti panostaa siihen että iltapalat jäävät kevyiksi ja mieluummin ovat kasvis/hedelmäpitoisia niin takaa mukavammat yöunet helteissä.
! Muistakaa kuitenkin, että aina jos lähdetään ruokavalion kanssa kikkailemaan niin, nämä neuvot ovat siis kuuriluontoisia. Eli vähäproteiinipitoista, vähäkalorista, kasvispainotteista ruokavaliota ei kannata noudattaa liian kauan eikä varsinkaan jos poltat paljon kaloreita päivittäin (esim. kuntoilet paljon).
Ja nyt itse yrtteihin!

Yrttejä mitä voi helle säällä käyttää helpottamaan tilannetta ovat sellaisia joilla on seuraavia ominaisuuksia, karkeasti: Viilentävät, hiostavat, aromaattiset ja kitkerät maut, tulehdusta alentavat, verenpainetta alentavat, rauhoittavat, puhdistavat, supistavat, kosteuttavat ja myös lima-ainepitoiset yrtit.
Vastakohtana ovat esimerkiksi: lämmittävät, pikantti ja tulinen maku, kuivattavat ja stimuloivat. Esimerkiksi: mustapippuri ja valkosipuli. Mutta paradoksaalisesti myös lämmittävät yrtit voivat auttaa kehon viilennysmekanismia jos ne vilkaistavat pintaverenkiertoa ja auttavat hikoilemaan. Varsinkin jos keho tuntuu hiukan tukkoiselta ja tukalalta, eli et hikoile tarpeeksi vaikka on kuuma. Lämpimissä maissa monesti nautitaan tulista ruokaa myös tästä syystä. Esimerkiksi: chili, kurkuma ja inkivääri.
Erityisen hyviä kesähelteen yrttejä ovat, ominaisuudet karkeasti:
Viherminttu ja piparminttu (itse asiassa kaikki mintut) - Aromaattinen, viilentävä, rauhoittava.
Lehmuksen kukka - Rauhoittava, alentaa verenpainetta, lima-ainetta sisältävä (eli siis kosteuttava).
Ruusun terälehdet - Viilentävä, rauhoittava, hiostava, supistava.
Koivun lehdet (ja mahla) - Viilentävä, puhdistava, supistava, hiostava, alentaa verenpainetta. (huom. koivun lehdet vilkastuttaa virtsan eritystä todella paljon, voi kuivattaa liikaa kehoa runsaalla käytöllä)
Kiva vinkki! Nämä yllä mainitsemani yrtit sopivat myös hyvin rauhoittamaan auringossa polttamaa ihoa, yrttiteetä voi esimerkiksi ruiskutta suihkepullosta.
Todella tukalaan ja oloon johon liittyy myös päänsärkyä ja kuumeista oloa (liikaa alkoholia ja tuli sittenkin grillattua) niin kannattaa teehen lisätä myös, esimerkiksi:
Mesiangervo - Viilentävä, tulehdusta alentava, supistava, vahvasti hiostava.
Siankärsämö - Tulehdusta alentava, vahvasti hiostava.
Voikukanjuuri ja lehti - Puhdistava, kitkerä, alentaa verenpainetta. (huom. voikukan lehdet vilkastuttaa virtsan eritystä todella paljon, voi kuivattaa liikaa kehoa runsaalla käytöllä)
Takiaisen juuri - Puhdistava, alentaa verenpainetta.
Miten näitä sitten käytetään?
Helpoiten yrttiteetä nauttimalla, lämmin yrttitee hiostaa (auttaa hikoilemaan ja sitä kautta viilentää) ja kylmä jäätee enemmin viilentää. Ihan miten itse haluat sen nauttia. Sama pätee yrttien valintaan, valitse sen mukaan minkälainen olotila sinulla on.
Yrttejä ei tarvitse nauttia erikseen, vain nämä mainitsemani yrtit sopivat hyvin yhteen sekoitettavaksi.
Yrttiteen valmistus lyhyesti: lääkinnällinen keskivahva annos: noin 2 rkl kuivattua yrttiä, 250 ml kiehuvaa vettä. Kansi päälle (ettei eteeriset öljyt haihdu pois). Anna seistä noin 15 - 30 minuuttia. Siivilöi ja nauti. Tuoretta yrttiä menee noin tuplasti enemmän.
Jääteen valmistus: tee ensin keskivahva (tai vahvempi riippuen kuinka paljon jääpaloja käytät) lääkinnällinen annos teetä, siivilöi. Anna jäähtyä, voit myös lisätä jääpaloja.
Jos haluat miedompaa teetä niin käytä vähemmän yrttiä, esimerkiksi 2tl per 250 ml. Annostelu säädetään tarpeen mukaan, jos haluat vain nauttia hyvästä raikastavasta teestä niin pienempi määrä riittää. Jos sinulla on pahempi olo niin lisää yrttien määrää per kuppi ja tee lääkinnällinen annos. Annostuksen voi myös säätää maun mukaan, jos maistuu liian vahvalta etkä pysty juoda, niin tee miedompaa teetä.
Mitäs muuta vielä? Jos raaskit ostaa kookosvettä niin tämä viilentää ja on erinomainen janonsammuttaja.
Tässä en voi olla mainitsematta myöskään yrttihunaja + omenaviinietikka kombo. Tästä saa tehtyä kotitekoista elektrolyytti juomaa.
Yrttihunajan teosta täytyy kirjoittaa ihan oma postaus, esim. ruusunterälehti hunaja, se vasta on nannaa.
Siihen mennessä tässä vielä resepti kotitekoiseen elektrolyytti juomaan:
1l vettä
1-2 rkl hunajaa tai yrttihunajaa
1tl suolaa (mineraalipitoista esim. vuori tai merisuolaa)
1tl omenaviini etikkaa
Ja ei muuta kun että hyvää kesää! Toivottavasti saadaan kohta sadetta <3
* Lisäys 19.7.2021:
Huomasin että mausteista puuttuu yksityiskohtia, nimittäin minun kannattaa varmaan tarkentaa hiukan, ayurvedisen pitta ruokavalioon (4) sopivat mausteet, eli: jotka eivät lisää kehon kuumuutta liikaa - itse asiassa ovat hyvin lähellä välimeren ruokavalioon kuuluvia yrttejä ja ovat hyväksi ruuansulatukselle. Näitä kannattaa suosia kesäisin.
Ja monet ovat myös tuttuja suomalaistenkin kesäkokkauksissa esimerkiksi uusien perunoiden kera, eli:
tuore basilika
tilli!
kumina
persilja
minttu (taas)
tuore korianteri
korianteri kuivattu
appelsiinin kuori
kardemumma
kumina
fenkoli
kurkuma
Ai niin, ja rasvoista vielä, niin kookosrasva ja oliiviöljy ovat hyviä valintoja. Jopa niillä voi vaikuttaa kehon kuumuuteen, kookosrasva olevan kaikkein "viilein". Sillä hoidetaan myös pitta kehoa ulkoisesti hierottuna esimerkiksi päänahkaan.

(2) https://www.banyanbotanicals.com/info/ayurvedic-living/living-ayurveda/diet/pitta-pacifying-diet/
(3) "protein has greater thermogenic and satiating effects than does carbohydrate" https://academic.oup.com/ajcn/article/72/5/1135/4729830?login=true
(4) https://utrechtayurveda.nl/wp-content/uploads/2018/08/Balancing-Pitta-Dosha-Diet-Utrecht-Ayurveda.pdf
Comments