top of page

Yrttikeitteen teko

  • Writer: Selina Holmbacka
    Selina Holmbacka
  • Jun 17, 2022
  • 1 min read

Updated: Mar 19, 2024

Mainitsin edellisessä postauksessa sanan "dekoktio" ja että teen aiheesta oman postauksen. "Dekoktio" eli yrttikeite on vahva tee jota on keitetty matalalla lämmöllä. Keitteen tarkoitus on uuttaa vaikeasti uutettavista kovien kasvien osista teetä tai juomaa missä tavallinen hautuminen ei riitä.



retkikeitin ja kahvipannu


(Eng. "decoction" ruots. "dekokt", on suomeksi "keite". Pidän sanasta "decoction" joten käytän sitä välillä suomentaen "dekoktio").


Mitkä raaka-aineet vaativat dekoktion tekemistä teen sijaan?

Tässä lista:

  • juuret

  • kaarnat

  • risumaiset osat

  • siemenet

  • pähkinät

  • kuivatetut sienet, käävät ja sammaleet

Esimerkkeinä: takiaisen juuri, pakurikääpä, kanerva, jne. Jotkut yrtit toki ovat sen verran vahvoja että niitä ei välttämättä aina tarvitse keittää, varsinkin jos lisäät ne yrttitee sekoitukseen. Esimerkiksi vahvasti kitkerät tai aromaattiset yrtit, kuten vaikkapa kuminan siemeniä.



huhmare ja takiaisen juurta


Mittaa tarvittava määrä grammoina ja veden määrä millilitroina. Jos mietit suhteita, niin voit katsoa tästä missä selitän yrttiteen teon yhteydessä kasvien voimakkuuden asteikossa. Sama pätee dekoktion tekemiseen. Yrttien annostus ohjeiden suosituksia löytyy myös hyvistä yrttikirjoista.


Kannattaa murskata tai hienontaa yrttejä morttelissa tai maustemyllyssä ennen kuin lisäät ne kattilaan, niin saat niistä vahvemman uutteen.


Lisää vesi, anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla 20 - 30 minuuttia. Anna seistä vielä ja hautua kannen alla 30 - 60 min. Siivilöi.



juurikeitteen keittämistä kattilassa


Vahva dekoktio tehdään keittämällä seosta niin kauan että veden määrä on vähentynyt puoleen määrään. Tämä on hyvä tapa keittää alas pahanmakuisia yrttejä jotta ei tarvitsisi juoda niin suuria määriä kerralla. Tai sitten sitä voi käyttää myös perustana yrttisiirapin tekoon ym.


Yrttikeitettä voi tehdä isomman määrän kerralla, se säilyy noin kolme vuorokautta jääkaapissa.

Kuten teessä niin keitteessäkin voi olla myös monta eri yrttiä kerralla. Makua parantaakseen niin voit lisätä esimerkiksi aromikkaita mausteita tai vaikkapa kuivattua appelsiinin kuorta.


takiaisenjuuri tee kupissa ja omena

Tässä keitteessä takiaisen juurta ja hippunen kardemummaa maun parantamiseksi. Yllättävän hyvää!





Comentários


  • Instagram
  • Facebook
bottom of page